Speeltoestellen voor kinderopvang
Speeltoestellen buiten zijn onmisbare speelelementen bij een kinderdagverblijf of kinderopvang Peuters en kleuters moeten hun energie kwijt kunnen en speeltoestellen helpen kinderen om zich lekker uit te leven. Bij TnT Speeltoestellen vind je gecertificeerde speeltoestellen voor de kinderopvang die zorgen voor een veilige speelomgeving en helemaal zijn afgestemd op de leeftijd van de kinderen.
Aantrekkelijke speeltoestellen voor peuters en kleuters
Een speelomgeving in de buitenlucht bij een kinderdagverblijf moet aantrekkelijk en uitdagend zijn voor de peuters en kleuters. Een van de belangrijkste kenmerken van een goed speeltoestel bij een kinderdagverblijf is dat het op meerdere manieren gebruikt kan worden, zodat kinderen het op verschillende manieren kunnen verkennen en er niet snel op uitgekeken raken.
Voldoende buitenspeelruimte bij kinderdagverblijven
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de benodigde speelruimte buiten voor kinderen. Er moet voldoende ruimte per kind beschikbaar zijn en hiervoor is een wettelijke afspraak. De basis is dat er voor elk kind minimaal 3 vierkante meter netto speelruimte aanwezig moet zijn. Naast de afmeting van een buitenspeelruimte bij een kinderdagverblijf moet deze ook uitdagen tot bewegen. Buiten spelen is goed voor kinderen, het brengt ze in beweging Een speeltoestel draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert ze bijvoorbeeld om te klimmen, klauteren, balanceren, schommelen en glijden.
Doelgroep kinderopvang
Ook bij de kinderopvang heb je te maken met verschillende doelgroepen: baby’s, peuters en kleuters. Elk van deze doelgroepen vraagt om een andere uitdaging in speeltoestellen. Het is belangrijk om bij de keuze van een speeltoestel altijd te kijken voor welke doelgroep deze geschikt moet zijn. Uiteraard houden wij daarbij jouw eigen wensen ook in de gaten.
Speeltoestellen voor baby’s van 0 – 2 jaar
In de eerste levensjaren ontwikkelen kinderen zich razendsnel. Speeltoestellen kunnen deze ontwikkeling op een leuke en speelse manier stimuleren. Kinderen hebben een aangeboren nieuwsgierigheid en willen alles onderzoeken. Schommelen, glijden, spelen met water en zand zijn bijvoorbeeld leuke bezigheden voor de allerkleinsten. Naarmate baby’s iets ouder worden, leren ze kruipen, staan en lopen. Hoe ouder ze worden, des te meer ze kunnen en daarmee worden ook de mogelijkheden om gebruik te maken van een speeltoestel groter. Ze kunnen zelf op een veerwip kruipen, willen ergens in klimmen en speelhuisjes zijn leuk om je in te verstoppen. Naast spelontwikkeling trainen baby’s ook hun motorische-, sociaal-emotionele- en taalontwikkeling wanneer zij spelen op speeltoestellen. Het is dus belangrijk dat baby’s met andere kinderen op een kinderdagverblijf de mogelijkheid krijgen om buiten te kunnen spelen op verschillende speelelementen.
Speeltoestellen voor peuters
Voor peuters van 2 t/m 4 jaar is het belangrijk om de motoriek te ontwikkelen en de zintuigen te prikkelen. Bovendien zijn peuters volop bezig om zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen. Motoriek ontwikkelen kan op speciale speeltoestellen als een evenwichtsbalk of ander balanceertoestel. Laat peuters hun eigen weg zoeken op een speelcombinatie met verschillende uitdagende speelelementen om op te klimmen, doorheen te kruipen en weer af te glijden. De verschillende bewegingen blijven een peuter op een speelse manier uitdagen.
Samenspel op peuterspeeltoestellen
Voor peuters is het belangrijk om zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen. In deze levensfase leren ze vriendjes maken, samenwerken en delen. Bovendien wordt de fantasie op deze leeftijd geprikkeld en gaan ze rollenspellen spelen met leeftijdtijdsgenootjes. Een speelhuisje is een mooi voorbeeld van een speeltoestel dat past bij deze leeftijd. Hierin kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten en bijvoorbeeld een winkeltje openen of vader en moedertje spelen. Andere mogelijkheden van samen spelen zijn bijvoorbeeld een dubbele veerwip, elkaar aanduwen op een schommel of samen een zandkasteel bouwen in de zandbak. Daarnaast begint ook sport en spel zijn intrede te doen. Een bal in de ballenvanger proberen te gooien, een potje voetbal in de pannakooi: het zijn allemaal mogelijkheden voor peuters om heerlijk buiten te spelen.
Speeltoestel voor kinderopvang kopen?
Ook voor jouw kinderdagverblijf heeft TnT speeltoestellen die…
- … afgestemd zijn op de doelgroep van 0 – 4 jaar
- … bijdragen aan de ontwikkeling van het kind
- … kinderen aanzet tot spelen en bewegen
- … betaalbaar en duurzaam zijn.
Buitenspelen onmisbaar voor kinderen op kinderdagverblijf
Passende speeltoestellen bij een kinderdagverblijf zijn onmisbaar want buitenspelen is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de kinderen. Spelen is een goede manier, met name voor jonge kinderen, om zich te ontwikkelen. Dit uit zich op verschillende manieren:
- Beweging: buitenspelen bevordert de fysieke activiteit en beweging. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van spieren en botten
- Sociale vaardigheden: samen spelen en samenwerken draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en communicatie
- Zonlicht: door buiten te spelen krijgen kinderen zonlicht die broodnodig is voor de aanmaak van vitamine D.
- Creativiteit en fantasie: buitenspelen bevordert de creativiteit van kinderen en de mogelijkheid de fantasie de vrije loop te laten. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van verbeeldingskracht en het vermogen op problemen op te lossen.
- Verbinding met de natuur: buitenspelen leert kinderen de natuur te ontdekken, begrip op te brengen voor de natuurlijke omgeving en hun verantwoordelijkheid deze te beschermen.
Aan welke eigenschappen moet een speeltoestel bij een kinderopvang voldoen?
Een fijne en veilige speelomgeving voor kinderen op een kinderdagverblijf is belangrijk en vormt een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling en groei. Daarom moeten professionele speeltoestellen op een speelplein bij de kinderopvang aan de volgende eisen voldoen:
- Veilig zijn: professionele speeltoestellen moeten voldoen aan de veiligheidsnormen en -eisen die gelden voor kinderspeeltoestellen in de openbare ruimte. Dit betekent onder andere dat een speeltoestel stevig en stabiel moet zijn, geen scherpe randen en hoeken moet hebben en geen kleine onderdelen die los kunnen raken.
- Van een goede kwaliteit materiaal zijn: een gecertificeerd speeltoestel moet sterk en duurzaam zijn en bestand tegen intensief gebruik. Een metalen speeltoestel mag niet roesten, de kleuren moeten helder blijven en niet verbleken door de zon en het materiaal moet eenvoudig schoon te maken zijn.
- Aantrekkelijke speelomgeving bieden: Een speeltoestel moet uitdagend zijn en op verschillende manieren gebruikt kunnen worden zodat kinderen er niet snel op uitgekeken raken. Bovendien moet een speeltoestel bijdragen aan de ontwikkeling door kinderen te stimuleren om bijvoorbeeld te klimmen, balanceren, kruipen en te hangen.
- Passend qua afmeting zijn: een speeltoestel moet groot genoeg zijn om door meerdere kinderen tegelijk te worden gebruikt. Uiteraard is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte. Houd hierbij ook rekening met de vrije ruimte die over het algemeen minimaal 1,5 meter rondom een professioneel speeltoestel moet zijn. Kies voor een speeltoestel dat geschikt is voor een bredere leeftijdsgroep.
- Afgestemd op de doelgroep: professionele speeltoestellen zijn helaas niet goedkoop. Daarom is het belangrijk om voor de aanschaf goed te bepalen wat de specifieke behoeften en eisen zijn van de doelgroep die op het speeltoestel moet spelen.
Gecertificeerde speeltoestellen voor kinderdagverblijven
Voor speeltoestellen op kinderdagverblijven geldt het WAS: het Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen. Het WAS stelt bepaalde veiligheidseisen, die gelden voor alle speeltoestellen, of deze nu binnen of buiten staan. Zo mogen er bij een kinderopvang alleen speeltoestellen staan die voorzien zijn van een geldig certificaat van goedkeuring. Gecertificeerde speeltoestellen voldoen aan de normen en eisen volgens de Europese Norm EN-1176. De speeltoestellen moeten veilig geïnstalleerd zijn en goed onderhouden worden. Hiervoor hebben wij een eigen montageploeg beschikbaar. Ook moet er rekening worden gehouden met de valhoogte van een speeltoestel. Is de valhoogte meer dan 60 cm dan moet er geschikt bodemmateriaal met voldoende valdemping gebruikt worden. Van elke gecertificeerd speeltoestel moet een logboek bijgehouden worden waarin genoteerd wordt wanneer het speeltoestel geïnspecteerd is en wat er aan onderhoud is gebeurd.
Zelf een professioneel speeltoestel voor kinderopvang ontwerpen
Als jij weet wat je wensen voor een speeltoestel voor jouw kinderdagverblijf zijn, dan is het ontwerpen van je eigen professionele speeltoestel een fluitje van een cent. Hiervoor kun je de TnT 3D-ontwerper gebruiken. Dit is een online programma waarin je heel eenvoudig je eigen speeltoestel samenstelt. Je begint met een platform als basis en breidt deze eventueel uit met extra platformen. Daarna voeg je speelelementen aan je platform toe. Dit kan een klimelement zijn maar ook een glijbaan bijvoorbeeld. Bovendien mag je zelf de kleuren van de speelelementen kiezen en dus je eigen kleurstelling van het speeltoestel bepalen. Bij alle wijzigingen die je doorvoert, verandert de prijs van het speeltoestel mee. Hierdoor weet je altijd hoeveel geld je kwijt bent en kun je je budget in de gaten houden. Ben je klaar, stuur dan je ontwerp in en wij sturen je een geheel vrijblijvende officiële offerte. Houd wel in de gaten dat het programma geen rekening houdt met de montagekosten van het speeltoestel en de eventueel benodigde valondergrond. Je kunt de TnT 3D-ontwerper gratis gebruiken en bent nergens toe verplicht. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.