Door klant zelfontworpen speeltoren in TnT 3D-ontwerper bij Pannenkoekenrestaurant De Financiën in Loon op Zand

Speeltoestellen voor speeltuinen in de openbare ruimte

Nederland telt naar schatting zo ongeveer 800 beheerde speeltuinen. Speeltuinen bieden kinderen een veilige omgeving om te spelen en bevorderen dat meer kinderen vaker buiten spelen. Dit levert naast fysieke en sociale voordelen voor kinderen ook toegevoegde waarde voor ouders en de buurt. Een speeltuin in de openbare ruimte is een ontmoetings- en ontwikkelplek voor kinderen met vele positieve effecten.

SPELEN in hoofdletters bij Pannenkoekenrestaurant De Financiën in Loon op Zand
Dat Pannenkoekenrestaurant De Financiën in Loon op Zand spelen hoog in het vaandel heeft staan is wel duidelijk. Want niet alleen kunnen kinderen hier met slecht weer heerlijk spelen in de twee mooie binnenspeeltuinen die het restaurant rijk is, maa...
Veel speelplezier in speeltuin bij Pannenkoekenbakker Zuidland in Simonshaven
Bij de Pannenkoekenbakker Zuidland in Simonshaven is het niet alleen maar goed pannenkoeken eten. Dit mooie etablissement, gelegen aan de Stompaardse plas, heeft een prachtig uitzicht over het water en de aangrenzende natuurgebieden. Een heerlijke pl...
Speeltoestel met vier glijbanen voor speeltuin De Sluis in Gouda
Speeltuin De Sluis in Gouda heeft er lang voor moeten sparen maar nu staat het er toch echt: het gloednieuwe speeltoestel met maar liefst vier glijbanen. En wat een kleurig geheel is het geworden. Een echte toevoeging aan een toch al hele leuke speel...
Zelf getekend speeltoestel bij Speelparadijs Crocky in Nordhorn/Duitsland
Naast onze Zuiderburen België hebben onze Oosterburen de weg naar TnT Speeltoestellen inmiddels ook gevonden. Zo hebben wij dit kleurige speeltoestel mogen leveren en plaatsen bij Speelparadijs Crocky in de plaats Nordhorn in Duitsland. En het is ee...
De Scholt Fleringen
In samenwerking met LuduQ speeltoestellen een aantal speeltoestellen geplaatst waaronder een duikelrek, een groter klimtoestel en een kleine glijbaan voor de jongere spelers.
Klimtoestel met uitdagingen voor Speeltuin Vuren
In opdracht van Stichting Speeltuinwerk Vuren is er een fonkelnieuw en kleurig speeltoestel neergezet in deze plaats in de West -Betuwe in Gelderland. Kinderen en ouders gebruiken de speeltuin als speel- en ontmoetingsplek. Maar ook scholen, kinderd...
Vereniging Moers Belang De Moer
Welk belang?? Moers Belang!! In Brabant bij Vereniging Moers Belang deze kale weide veranderd in een mooi speelveld met een vogelnest schommel en een draaitoestel.
Speeltuin Mekkelholt Enschede
Speeltuin Mekkelholt in Enschede voorzien van een groot uitdagend combinatietoestel, een klimtoestel, kabelbaan, en speelmogelijkheden voor minder-validen

De positieve effecten van een speeltuin voor kinderen

 • Speeltuinen voorkomen extra zorgkosten: kinderen die spelen in een speeltuin in de openbare ruimte hebben aanzienlijk minder kans op overgewicht. Rennen, springen, glijden, klimmen of balanceren, elke beweging vermindert de kans op obesitas en daarmee worden extra zorgkosten voorkomen.
 • Speeltuinen verminderen sociale problemen: spelen zorgt voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Buitenspelen biedt kinderen de mogelijkheid om te leren omgaan met frustratie en boosheid, leert ze ruzie te maken en weer bij te leggen en leert ze winnen en verliezen. Bovendien vergroot spelen het concentratievermogen waardoor schoolprestaties verbeteren. Vooral kwetsbare kinderen hebben minder kans op sociale problemen door spelen in een speeltuin.
 • Speeltuinen bieden kinderen een veilige plek om te spelen: kinderen spelen, door de mogelijkheid om te kiezen voor een speeltuin, minder op straat hetgeen de kans op ongelukken drastisch vermindert.

De positieve effecten van een speeltuin voor ouders

Een speeltuin is een ontmoetingsplek voor ouders van kinderen. Dit bevordert de sociale relatie tussen ouders en kinderen en tussen de ouders onderling. Bovendien zorgt een speeltuin voor een groter sociaal netwerk. Vaak bieden beheerde speeltuinen ook andere activiteiten aan voor kinderen en ouders.

De positieve effecten van een speeltuin voor de buurt

 • Een speeltuin bevordert de ontwikkeling van de lokale gemeenschap en versterkt de banden tussen verschillende groepen.
 • De speeltuin zorgt voor meer sociale samenhang en participatie van de inwoners. Door gezamenlijk activiteiten te ondernemen, komen buurtgenoten elkaar vaker tegen.
 • Speeltuinen dragen bij aan de doelstellingen uit de Participatiewet door inwoners de mogelijkheid te bieden om in de speeltuin aan de slag te gaan.

Het belang van speeltuinen in de openbare ruimte

Speeltuinen zijn belangrijk voor de maatschappij en hebben maatschappelijke effecten. Maar dan is het wel belangrijk dat een speeltuin aantrekkelijk is voor kinderen. Uiteraard denken we graag mee om een goed ontwerp van je speeltuin te maken. Wij vinden dat er een aantal factoren zijn die meespelen bij de juiste keuze van speeltoestellen voor in de speeltuin:

 • Betrek kinderen bij het ontwerp/de invulling van een speeltuin. Kinderen zijn de gebruikers dus is het belangrijk dat de speeltuin afgestemd wordt op hun behoefte. Wij hebben hiervoor ook een hele mooie tool ontworpen, namelijk de TnT 3D-ontwerper. Dit is een onlineprogramma waarmee kinderen zelf een speeltoestel kunnen ontwerpen. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is een computer. In de TnT 3D-ontwerper leren ze niet alleen alle mogelijkheden in speelelementen kennen, ze zien ook hoe een speeltoestel er in de ruimte uit komt te zien en wat de kosten zijn van hun keuzes.
 • Zorg ook voor speeltoestellen die toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld spelpanelen die toegankelijk zijn voor kinderen in een rolstoel of een schommel met een speciale schommelzitting.
 • Denk bij het ontwerp van de speeltuin aan de juiste ligging: waar is de ingang, waar staat de zon en wanneer. Richtlijn is dat ongeveer 30% van de speeltuin in de schaduw ligt.
 • Verdeel de speeltuin in zones: maak plekjes waar jonge kinderen ongehinderd en rustig kunnen spelen en plekken waar oudere kinderen zich vermaken.
 • Door afwisseling in speeltoestellen en speelfuncties bied je zowel de jongere als oudere kinderen voldoende speeluitdaging
 • Zorg ook voor genoeg zitgelegenheid: Plaats her en der zitbanken waar kinderen kunnen rusten en ouders of opa en oma een oogje in het zeil kunnen houden.

Een speeltuin moet veilig, schoon en heel zijn. De speeltoestellen en ondergrond moeten voldoen aan het Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen. Bovendien moeten de speeltoestellen regelmatig gekeurd worden. Lees hiervoor onze pagina over inspectie van de speeltoestellen.

Speeltoestel voor speeltuin kopen?

Ook voor in jouw speeltuin heeft TnT speeltoestellen die…

 • … geschikt zijn voor kinderen van diverse leeftijdsgroepen
 • … uitdagen tot fantasierijk spelen
 • … aanleiding geven tot lekker buiten spelen
 • … duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn

 

Wat bij ons onder speeltuinen valt…..

Als wij het over speeltuinen in de openbare ruimte hebben dan bedoelen we hiermee voornamelijk beheerde speeltuinen van speeltuinverenigingen en stichtingen of speelplekken in een wijk die tot stand zijn gekomen door buurtinitiatieven. Hiermee bedoelen wij dus niet de speeltuinen die worden geïnitieerd door gemeentes. Echter enige overlapping, vooral op het gebied van de financiering, is niet uit te sluiten. Menig speeltuinvereniging ontvangt subsidie van de gemeente om een speeltuin in te richten en in stand te kunnen houden. En dit geldt ook vaak voor buurtinitiatieven die een bijdrage van de gemeente ontvangen voor de samenstelling van een speelplek.