Stichting Spelenderwijs Utrecht, Locatie El Warda

Peutercentrum El Warda in Utrecht, vallend onder Kind & Co Ludens (voorheen Stichting Spelenderwijs Utrecht) is gevestigd in basisschool Al Hambra. Deze voorschool beschikt over een ruim en licht lokaal met uitdagend ontwikkel- en speelmateriaal voor alle kinderen. Buitenspelen vinden ze bij El Warda heel belangrijk. Ze maken dan ook veel gebruik van de buitenspeelplaats voor de peuters.

Kleurrijke peuterspeelplaats

TnT Speeltoestellen heeft hier, in samenwerking met hoveniersbedrijf Sander Langkamp, een kleurrijke speelplek voor de allerkleinsten gerealiseerd. Er is gekozen voor een opvallend combinatietoestel, een zandbak en twee spelpanelen aan de muur. De speelplek is compleet gemaakt met een metalen zitbank.

Houd rekening met speelhoogte

Bij een speelplaats voor de jonge kinderen moet rekening worden gehouden met de hoogte van de speeltoestellen. Vandaar dat is gekozen voor deze PE-combinatietoestel met tunnel en rvs glijbaan uit de kleurrijk en duurzaam lijn van TnT Speeltoestellen waarbij de platformen laag zijn gehouden. De kinderen kunnen met een stevige trap naar het ene platform (de durfals nemen de opgang met de blaadjes) en via een dichte kruiptunnel naar de andere vloer. Hier wacht een duurzame rvs glijbaan voor de tocht naar beneden. Onder dit speeltoestel zijn rubber tegels gelegd, een zeer veilige valondergrond die jarenlang meegaat.

Waarom kleur in speeltoestellen

Kleuren zijn belangrijk voor kinderen, ze hebben aantrekkingskracht en stimuleren de creativiteit, emoties en het onderbewustzijn van kinderen. En kleur heeft dit speeltoestel zeker, de zwarte palen en kruipbuis komen mooi uit met de oranje, gele en groene elementen van het toestel. Dat geldt ook voor de twee losse speelpanelen die aan de muur zijn bevestigd. Maar deze hebben niet alleen een opvallende kleur, ze zijn ook nog eens leerzaam Met deze spelpanelen oefenen kinderen op een speelse manier de basisbegrippen als bijvoorbeeld tellen en klok kijken. Over nog meer kleur gesproken, wat vinden jullie van de paarse metalen zitbank op de speelplaats?

Onmisbare zandbak

Een zandbak mag niet ontbreken op een peuterspeelplek. Want zand is een speelelement met heel veel mogelijkheden. Kinderen kunnen in de zandbak hun fantasie de vrije loop laten. Graven, speeltoestellen bouwen, taartjes bakken, zand prikkelt de speelzin. Deze zandbak met vier zitjes is gemaakt van PE en kan worden afgesloten met een net om “kattenkwaad” te voorkomen.