Als de valhoogte van een speeltoestel hoger is dan 60 cm dan is een speciale ondergrond onder een speeltoestel vereist. Deze zogeheten valdemping is bedoeld om een val bij kinderen af te zwakken. Dit betekent dus niet dat een kind zich geen pijn kan of zal doen of niets kan breken als deze van een speeltoestel valt maar een valdempende ondergrond moet het kind beschermen tegen ernstig(er) letsel. Er worden strenge eisen gesteld aan valdemping onder een speeltoestel, deze eisen zijn vastgelegd in de Europese norm EN-1177.
In de PDF die je hieronder kunt downloaden vind je uitgebreide informatie over de kosten en eigenschappen van de verschillende valdempende materialen. Wanneer valdemping verplicht is en welke mogelijkheden aan valdempende ondergronden er zijn, lees je verder op deze pagina.
Een zachte ondergrond voor speeltoestellen is belangrijk voor de veiligheid van de kinderen. Zij spelen, rennen en daar hoort vallen helaas ook bij. Maar vanaf welke hoogte is een valondergrond verplicht? En welke ondergrond is toegestaan bij welke valhoogte? Hieronder hebben wij het op een rijtje gezet.
Bij speeltoestellen met een vrije valhoogte tot 60 cm zijn er geen speciale eisen gesteld aan de ondergrond die onder de speeltoestellen ligt. Uitzondering hierop zijn speeltoestellen met gedwongen beweging, denk aan glijbanen, schommels en draaimolens, waarbij een kind de beweging niet zelf kan stoppen. Deze toestellen hebben wel een valondergrond nodig die geschikt moet zijn voor een valhoogte van minimaal 1 meter. Zo moet de ondergrond van je schommel bijvoorbeeld geschikt zijn voor een val van minimaal 1,5 meter.
Bij speeltoestellen met een valhoogte tussen de 60 cm en 150 cm mag natuurlijk gras gebruikt worden als valdempende ondergrond. Dit is onafhankelijk van de grondsoort dat zich onder het gras bevindt. Dit mag dus iedere grondsoort zijn zoals klei of zand. Vanaf een hoogte van 1,5 meter is een speciale ondergrond onder speeltoestellen verplicht. Bij valdempende materialen is keuze uit boomschors, (speciaal) valzand, kunstgras of rubber tegels. Deze materialen moeten een minimale laagdiepte hebben van 30 cm en mogen gebruikt worden tot een valhoogte van 3 meter.
Niet alleen een professioneel speeltoestel maar ook de ondergrond onder het speeltoestel moet dus aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Er zijn verschillende mogelijkheden in valondergronden, ieder met hun eigen kenmerken en kosten.
Als een speeltoestel een maximale valhoogte van 100 cm heeft, mag je deze op zwarte grond plaatsen. Uiteraard is dit een goedkope oplossing als valondergrond want extra voorbereidingen zijn niet nodig maar zwarte grond (zonder gras) heeft wel een slechte demping. Bovendien worden kinderen vies bij het spelen.
Gewoon gras (geen kunstgras dus) is geschikt voor professionele speeltoestellen met een valhoogte van 150 cm. Ook hiervoor geldt dat – als het gras er al ligt – er geen extra kosten gemaakt hoeven te worden voor de ondergrond onder het speeltoestel. Veelbespeeld gras is echter wel onderhevig aan slijtage. Vaak zie je dat het gras slecht wordt of helemaal niet meer doorkomt. Gras heeft dus wel veel onderhoud nodig en moet regelmatig gemaaid worden.
Houtsnippers zijn goed geschikt als valondergrond onder speeltoestellen. Houtsnippers zijn relatief goedkoop en hebben een natuurlijke uitstraling. De dikte van de laag is afhankelijk van de valhoogte van het speeltoestel. Bij een valhoogte van 2 meter is een laag van 30 cm vereist, is de valhoogte 3 meter dan moet een laag van 40 cm worden aangebracht. Hiervoor zijn wel voorbereidende werkzaamheden vereist zoals bijvoorbeeld het afgraven en afvoeren van de bestaande bodemlaag. Houtsnippers vormen een goede valdempende ondergrond maar het nadeel is dat – na verloop van tijd – de snippers worden weggespeeld. Door de dikte van de laag kan er ook na een aantal jaren schimmel ontstaan en dat ziet er minder mooi uit.
Je kunt niet zomaar elk type zand gebruiken als ondergrond onder een speeltoestel. Zand kan te fijn zijn en dit wordt een harde laag en raakt te veel verdicht als er veel op gespeeld wordt. Zand kan ook te grof zijn waardoor er scherpe delen in kunnen zitten. Valzand, ook wel valbrekend zand genoemd heeft haar naam te danken aan de valdemping die deze zandsoort biedt. Het is dan ook een speciale zandsoort met korrels van 0,2 – 2 mm in de juiste verhouding, dat kan worden gebruikt als valondergrond bij speeltoestellen. Bij dit zand blijft de bovenste laag los, het speeloppervlak is waterdoorlatend en het water zakt snel weg door het zand. Als je kiest voor valzand dan moet de minimale zandlaag 30 cm zijn.
De voordelen van zand zijn dat het een relatief goedkope valondergrond is, een goede valdemping biedt en een natuurlijke uitstraling heeft. Bovendien biedt zand extra speelwaarde voor kinderen in de vorm van een zandbak. Zand is bij nat weer echter niet altijd even goed bespeelbaar en niet geschikt voor kinderen in een rolstoel. Zand blijft vaak in de kleren van kinderen zitten en wordt mee naar binnen gelopen waarmee de kans op beschadiging van vloeren groter is. Door zand slijt een speeltoestel sneller en katten kunnen het zien als een kattenbak.
Een veel gekozen natuurlijk ogende oplossing als valdemping is kunstgras. Maar kunstgras heeft van zichzelf geen valdempende eigenschappen. Door schokabsorberende onderplaten onder het kunstgras te leggen, maak je wel een veilige zachte ondergrond onder speeltoestellen die bovendien voldoet aan de Europese normen voor valdemping. Kunstgras heeft veel voordelen als valdempende ondergrond. Het is schoon, slijtvast, heeft een natuurlijke uitstraling en weinig onderhoud nodig. Bovendien maak je, door met verschillende kleuren te werken, mooie figuren en afbakeningen. Kunstgras is echter wel wat duurder in aanschaf en het vulzand waarmee het gras wordt ingestrooid is nogal scherp. Dit tast de lak en het kunststof van een speeltoestel sneller aan. Lees meer over kunstgras.
Een andere favoriet bij veel scholen en speelplekken zijn rubber tegels onder een speeltoestel. Dit is wel een van de duurste oplossingen maar ze bieden ook een uitstekende valdemping aan kinderen. Rubberen tegels in een speeltuin geven een strakke afwerking en een schone speelplek zonder onderhoud. Je houdt meer speelruimte op het speelplein. Lees meer over rubber tegels.
Een rubber gietvloer is de duurste oplossing als ondergrond onder een speeltoestel. Maar met gietrubber zijn prachtige ontwerpen te maken. Met een gietvloer geef je een creatieve draai aan een rubbermat onder het speeltoestel. Door gebruik te maken van verschillende kleuren en/of figuren versterk je het thema van een speelveld en geef je extra speelwaarde aan een speelplek. Een rubber gietvloer wordt volledig naadloos gegoten en heeft een fantastische uitstraling. Bovendien zorgt het voor een schone speelplek zonder onderhoud.
Er valt veel te vertellen over ondergronden onder een speeltoestel. Alle valdempende materialen hebben voor- en nadelen. En aan elke valdemping hangt een kostenplaatje. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en maken een geheel vrijblijvende offerte voor je.