Tafeltennis of pingpong is een spel dat door veel mensen in de hele wereld wordt gespeeld, zowel professioneel als voor vrijetijdsbesteding. Vooral op de camping is de betonnen tafeltennistafel nog steeds populair. De jeugd speelt graag een potje pingpong tijdens de vakantie en ’s avonds is de tafeltennistafel buiten dé plek om samen te komen, met z’n allen een potje “rond de tafel” te spelen of om lekker te chillen. Ook op het schoolplein zet een outdoor tafeltennistafel aan tot spel en beweging.
De basis van het spelletje tafeltennis ligt bij tennis en badminton. Net als veel sporten begon tafeltennis als een sociaal verzetje. Het zou als eerste gespeeld worden door Britse militairen in India en Zuid-Afrika en zijn meegenomen naar Engeland. Rond 1900 werd het spel bekend onder de huidige namen tafeltennis en pingpong. Het woord pingpong is een uit het Engels overgenomen klanknabootsing van het geluid als het balletje en batje elkaar raken.
Het basisspel tafeltennis is eigenlijk heel eenvoudig. Twee of meerdere spelers spelen met een batje een licht en hol balletje heen en weer over een tafeltennistafel met een net in het midden. Het doel van het spel is de bal over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander en wel op zo’n manier dat de tegenstander deze niet of niet goed kan terugslaan. Deze techniek is relatief simpel en iedereen kan het spelen op zijn eigen niveau. Dat maakt tafeltennis dan ook geschikt voor elke leeftijd. Het kan tot op zeer hoge leeftijd en met kans op weinig blessures worden beoefend.
Pingpong is een fysiek intensieve sport. Alle spieren komen in beweging. Lopen en voetenwerk zijn belangrijk om de juiste positie in te nemen, soepele armbewegingen, polsen en handen zijn belangrijk voor het maken van de juiste slag. En ook de spieren in de romp doen mee om de juiste houding te bepalen. Bovendien moet je ook goed nadenken bij tafeltennis. Je moet constant opletten wat de zwakke punten van je tegenstander zijn en met welk effect de bal wordt gespeeld. Omdat het een snel spel is, heb je een goed reactievermogen nodig om de bal van de tegenstander correct terug te spelen. Bij ouderen is zelfs vastgesteld dat tafeltennis, net als andere vormen van beweging, dementie kan voorkomen dan wel vertragen. Om iedereen aan het pingpongen te krijgen, zouden er eigenlijk veel meer tafeltennistafels buiten in de openbare ruimte geplaatst moeten worden.
Als alternatief voor de betonnen pingpongtafel voor buiten vind je bij TnT Speeltoestellen nu ook de voetvolleybaltafel. Dit is een gebogen tafel, geheel van beton en speciaal gemaakt voor een permanente buitenopstelling. Voetvolleybal wordt met een grote bal gespeeld. Het is de bedoeling dat de bal van de ene naar de andere kant gespeeld wordt zonder dat je gebruik maakt van je armen. Ook met een voetvolleybaltafel is een spelletje “rond de tafel” met meerdere kinderen erg leuk.
De outdoor tafeltennistafel met betonnen onderstel en allweather blad is de meest geschikte uitvoering voor op de camping, het schoolplein of andere plek in de openbare ruimte. Deze pingpongtafels van beton voor buiten zijn vandalismebestendig en kunnen tegen een stootje. Wil je meer informatie over onze speeltafels voor buiten, neem gerust contact met ons op.