Nieuwe speeltoestellen op verschillende speelplekken in Westerhaar/Vriezenveensche Wijk in Gemeente Twenterand

Aanvulling openbare speelplekken Westerhaar

Uit een eerdere analyse kwam naar voren dat de openbare speelplekken in Westerhaar-Vriezenveensewijk uitdaging missen. Vooral voor de kinderen ouder dan acht jaar valt er weinig te beleven. De kern mist een centrale speelplek waar alle doelgroepen kunnen spelen, sporten en ontmoeten en waar zowel speeltoestellen als speelaanleidingen te vinden zijn. Hier lag een mooie uitdaging voor onze partner Luduq, die enkele van deze speelplekken in Westerhaar mocht in- en aanvullen. Luduq koos voor speeltoestellen uit het assortiment van TnT Speeltoestellen en wij zorgden ook voor de plaatsing.

Nieuwe speeltoestellen op verschillende speelplekken

Op verschillende plekken in Westerhaar zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst:

Aan de Akelei is de speelplek uitgebreid met een speeltoestel uit de metaal- en kunststoflijn van TnT. Deze speeltoestellen combineren robuust metaal met betaalbaar kunststof en hebben een lange levensduur. De klimtoren met glijbaan is geschikt voor een grotere leeftijdsgroep en biedt zowel klim- als glijmogelijkheden. Dit speeltoestel heeft een groot platform waaraan verschillende speelelementen zijn bevestigd. Er is een doppenopgang en een spiraalwikkel om naar boven of beneden te klimmen. Met de kunststof glijbaan of de glijstang sta je binnen enkele seconden weer met beide voeten op de grond. Onder de platformen zijn twee zitbankjes bevestigd. Daarnaast is de speeltuin aangevuld met een dubbele schommel met twee rubber zitjes en twee minidoeltjes voor een partijtje voetbal.

Met calisthenics sporttoestel uitbreiding van rondje hardlopen

Op de speelplek aan de Marijkestraat staat nu een outdoor sporttoestel. Dit uitgebreide calisthenics toestel biedt buitensporters de mogelijkheid hun work-out uit te breiden met verschillende spierversterkende oefeningen.

Speeltoestel voor de kleintjes in de buurt

Aan De Markgraven staat ook een nieuw speeltoestel uit de metaal- en kunststofserie. Dit lage speeltoestel met platformen van 90 cm is ideaal voor de jongere kinderen in deze wijk. De platformen zijn met elkaar verbonden door een dichte kruiptunnel. Je kunt de platformen beklimmen via de kleurrijke opgang met de doppen of het gebogen klimrek. Via de robuuste kunststof glijbaan ben je zo weer beneden.

Lekker wiebelen met veerfiguren

De speelplek aan de Rozenstraat is aangevuld met twee veerelementen van de firma KBT. Veerfiguren zijn nog altijd erg in trek bij peuters en kleuters. Er is gekozen voor het veertoestel Racer en het veertoestel Fiets, twee tot de verbeelding sprekende veerfiguren voor veel wiebelplezier.

Uniek speeltoestel getekend in de TnT 3D-ontwerper

Aan de Leidijk is een uniek speeltoestel geplaatst. Uniek omdat dit speeltoestel zelf is ontworpen in de TnT 3d-ontwerper. In dit online ontwerpprogramma kunnen burgers en burgertjes een speeltoestel op maat tekenen. De basis is het aantal platformen en hieraan kun je (binnen de Europese speelnormen volgens EN-1176) speelelementen toevoegen in de vorm van opgangen naar en verbindingen tussen de platformen. Daarnaast kun je in dit programma zelf de kleuren en kleurcombinaties van het speeltoestel kiezen. Wat het kiezen van de kleuren betreft: dit geldt voor alle speeltoestellen uit de metaal- en kunststof lijn. Zo kan eenzelfde speeltoestel er helemaal anders uit komen te zien door een andere kleurstelling.

Uitdagend speeltoestel voor de oudere jeugd

Het speeltoestel aan de Leidijk bestaat uit twee grote platformen (elk platform is een combinatie van 3 driehoeken). De platformen zijn met elkaar verbonden door twee speelelementen. Je kunt al hangend aan de ringladder of balancerend via de balkjesbrug van de ene naar de andere kant. De weg naar de platformen gaat met de spiraalwikkel of met de opgang met de doppen. Via de twee glijstangen glij je als een brandweerman weer naar beneden. Dit speeltoestel is vooral geschikt voor de oudere jeugd.

Samen met de inwoners speelplekken inrichten

Het speelplan van de gemeente Twenterand is samen met de dorpsraden opgesteld. Tijdens inspraakavonden hebben de dorpsraden aangegeven wat belangrijk is voor de gemeente en hun dorp. Met dit speelplan als basis worden er gesprekken gevoerd met de inwoners van de gemeente Twenterand over de invulling van de speelruimte. Hierdoor komt er meer ruimte voor eigen initiatieven en spontane ideeën. Bewoners zijn medeverantwoordelijk voor een succesvolle speelruimte. Iedere 6 tot 7 jaar gaat de gemeente Twenterand in gesprek met een wijk of kern over de basisvoorziening. De gemeente stelt een budget beschikbaar aan de wijk en de buurt ontwerpt samen met de gemeente de inrichting van de speelplekken, die op dat moment aan vervanging toe zijn.