Eigen ontwerpen speeltoestellen voor Het Reliëf in Enschede

Wat een gaaf project hebben wij, in samenwerking met Luduq, mogen uitvoeren bij Het Reliëf in Enschede. Deze school voor speciaal onderwijs heeft haar leerlingen verwend met heel veel nieuwe speeltoestellen, verdeeld over twee speelplekken. En de ligging van de school is prachtig, in een bosrijke omgeving met zowel aan de voor- als achterkant veel groen waartussen de speeltoestellen zijn geplaatst.

Eigen ontwerp speeltoestellen

Maar in de eerste plaats alle lof voor Het Reliëf zelf. Want zij zijn creatief bezig geweest in onze TnT 3D-ontwerper en hebben maar liefst twee speeltoestellen getekend in dit online programma: een heel groot en uitgebreid toestel en een iets kleinere uitvoering. Voor alle speeltoestellen is voor de kleurencombinatie blauw en groen gekozen. Dit omdat deze kleuren ook in het logo van Het Reliëf terugkomen. Deze rustige kleuren passen ook heel mooi bij de omgeving waarin de speeltoestellen zijn geplaatst.

Zelf-ontworpen klein speeltoestel

De zelf ontworpen speeltoestellen komen beide uit de metaal- en kunststofserie van TnT Speeltoestellen. Het kleinere speeltoestel is opgebouwd uit driehoekige platformen. Het toestel is opgesteld in de lengterichting en begint en eindigt met een driehoekige vloer. In het midden zijn drie driehoeken aan elkaar bevestigd tot één groot platform. Aan deze platformen zijn verschillende speelelementen bevestigd om naar boven of beneden te klimmen zoals een wikkelspiraal, doppenopgang, horizontaal klimrek en een glijstang. De platformen zijn met elkaar verbonden door een ringladder aan de ene kant en een wielladder aan de andere kant. Een goede oefening voor de kinderen in kracht en behendigheid.

Zelf getekend groot speeltoestel

Het grote speeltoestel dat in de TnT 3D-ontwerper is getekend, laat weinig aan speelwensen over. Alles is uit de kast gehaald om een speeltoestel te ontwerpen waarop veel kinderen hun energie kwijt kunnen. Dit speeltoestel is ook in de lengte opgebouwd maar wel met twee hoeken erin. Het bestaat uit maar liefst 5 verschillende platformen, van vierkant tot zandlopervormig tot zeshoekig. Alle platformen zijn met elkaar verbonden door speelelementen zoals een hangladder, wielladder, klimrek en halve kruiptunnel. Naar ieder platform zijn er speelelementen gemaakt om naar boven of beneden te komen. Een slangentrap, gebogen klimrek, spiraalwikkel of doppenopgang zijn enkele mogelijkheden. Het grootste platform heeft aan het einde een grote kunststof glijbaan. En om het helemaal af te maken zijn boven twee van de platformen leuke dakjes geplaatst. Alles is weer in de huiskleuren groen en blauw uitgevoerd

Basis speeltoestellen

Maar hiermee was het project nog niet klaar. Want de speelplekken zijn, naast de eigen ontwerpen, aangevuld met speelelementen uit ons basisassortiment. Zo is er nog een supergrote schommel neergezet met aan de ene kant twee losse zitjes en aan de andere kant een vogelnest. Verder is er een tweedelig duikelrek geplaatst en hebben we een mooi evenwichtsparcours bestaande uit twee evenwichtsbalken van 2,5 meter met daartussen balanceerbladeren gemaakt. Ook is de speelplek voorzien van een zandbaktafel. De klimpiramide van KBT met een hoogte van maar liefst 3,5 meter en een heuse kabelbaan van LuduQ completeren het geheel.

De naam Reliëf

Dit moeten wij nog even noemen omdat het zo’n mooie gedachte is. De naam van de school Het Reliëf is gekozen met een bepaalde betekenis. Reliëf geeft enerzijds de grilligheid van de ontwikkeling van de kinderen aan en anderzijds de mogelijkheid om dingen vanuit verschillende perspectieven te zien. De leerlingen worden ook vanuit verschillende perspectieven gezien om ze optimaal te kunnen laten groeien op alle gebieden. Verschillen mogen er zijn, het reliëf wordt niet gladgestreken en de verschillen worden geaccepteerd en gerespecteerd. Prachtig toch!