Balanceertoestel op schoolplein gemeentelijke basisschool Rekem in België

Balanceertoestellen op schoolplein GBS Rekem in Belgie

Dat we inmiddels ook een beetje bekend worden over de grenzen bewijst wel het  project bij onze zuiderburen in België. Want op het schoolplein van de Gemeentelijke Basisschool in Rekem (gemeente Lanaken) hebben we mooie balanceertoestellen mogen plaatsen.

Speeltoestellen zonder speciale valondergrond

Het mooie (en voordelige) van deze speeltoestellen op het schoolplein is dat er geen speciale valondergrond nodig is. Door de geringe valhoogte mogen zowel de balanceerbalk als het balanceerparcours op de reeds aanwezige tegels gezet worden. Dit scheelt aardig in de kosten want zowel de investering in valdempende materialen (zoals kunstgras of rubber tegels) alsmede het bedrag voor het leggen ervan komt te vervallen. Wat we in het geval van GBS Rekem wel gedaan hebben, is het aanzagen van de tegels onder de speeltoestellen voor een keurige afwerking.

 

Balanceerbalk met bladeren

De balanceerbalk die we op het schoolplein hebben neergezet, ziet er net weer even anders uit dan de meeste balanceerbalken. Dit komt door de bladeren aan weerskanten van het frame. Deze bladeren dienen als stepjes en het is de bedoeling om van blad naar blad te stappen en zo van de ene naar de andere kant te balanceren. Met de stevige stepjes geef je ook jongere kinderen de mogelijkheid om met een veilig gevoel de basisvaardigheid balanceren te ontwikkelen. In dit geval GBS Rekem voor groene bladeren gekozen maar het is ook mogelijk om voor een andere kleur of zelfs een combinatie van kleuren te kiezen. En een mooie bijkomstigheid van dit balanceerparcours is dat de bladeren ook prima dienst kunnen doen als zitplekjes. Zo heb je een extra zitbankje op je schoolplein.

Voetjes van de vloer met balanceerparcours

Het tweede speeltoestel dat is geplaatst is een balanceerparcours. Dit balanceerparcours bestaat uit verschillende onderdelen en is in een cirkel opgesteld. Het is de bedoeling een rondje te maken via de verschillende balanceerelementen zonder dat de voeten de grond raken. Het balanceerparcours bestaat uit drie balanceerbalken, vier stepjes en een balanceerbrug. Hoe en in welke volgorde deze worden neergezet, laten we helemaal aan onze opdrachtgever. Opstelling in een cirkel is zeker geen vereiste, je kunt de verschillende balanceerelementen ook achter elkaar of in een hoekopstelling plaatsen.