Kunstgras eruit, rubber tegels erin bij speelplek in wijk Huissen

Een project van een heel andere aard. Ditmaal reisden we af naar de Van Kleefstraat in Huissen voor het leggen van een compleet nieuwe valondergrond onder bestaande speeltoestellen. En ook in de Gemeente Lingewaard komen we niet voor de eerste keer. Want eerder al hebben we in Haalderen een wijk opgefleurd met nieuwe kleurrijke speeltoestellen, waarvan er een zelf is ontworpen in onze TnT 3D-ontwerper.

Rubberen veiligheidstegels in de plaats van kunstgras

Onder de speeltoestellen aan de Van Kleefstraat lag kunstgras. We zijn begonnen om het kunstgras inclusief de valdempende platen onder het gras te verwijderen. De gemeente zorgde voor de afvoer van het gras met de onderplaten. Aangezien er onder rubber valtegels altijd straatwerk wordt aangebracht, was de volgende klus het aanbrengen van een laag geel zand waarin de betontegels zijn gelegd. Deze betontegels komen lager te liggen zodat, na het leggen van de rubber tegels, de hoogte van het oppervlak naadloos aansluit op de bestaande hoogte van de omgeving. Bij een oppervlakte van 165m2 is dit een precies klusje. Bovendien bleven de speeltoestellen staan dus moest het rubber op maat gezaagd worden rondom de staanders van de verschillende toestellen. Maar het eindresultaat mag er zijn want de speelplek in de wijk ligt er weer superstrak bij.

Voordelen van rubber tegels

Rubberen tegels worden vaak gebruikt als valondergrond onder speeltoestellen. Ze zorgen voor een zachte landing als een kind per ongeluk valt. Bij een valhoogte vanaf 150 cm is een speciale valdempende ondergrond voor speeltoestellen in de openbare ruimte verplicht. De keuze voor rubberen veiligheidstegels is wel de duurste oplossing maar heeft ook zeker voordelen ten opzichte van andere mogelijkheden zoals kunstgras, valzand of houtsnippers. Rubberen valtegels zijn er in verschillende diktes, afhankelijk van de valhoogte van een speeltoestel gebruik je dunnere of dikkere rubbertegels.

Hoge schokabsorptie

Rubber valtegels hebben een hoge schokabsorptie en kunnen de kracht van een val goed absorberen en verminderen. Ze zijn duurzaam en bestand tegen slijtage, ze gaan dan ook jaren mee zelfs bij veelvuldig gebruik. Rubbertegels zijn ook slipbestendig en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt en onderhouden. Ondanks de hogere kosten zijn rubberen tegels inmiddels een populaire keuze en helemaal als we weten dat ze gemaakt worden van hergebruikt materiaal en ook weer eenvoudig gerecycled kunnen worden.