beweegtuin met outdoor fitnesstoestellen bij SC Barbaros in Hengelo

Beweegtuin bij SC Barbaros Hengelo

Sport versterkt! Vanuit die gedachte heeft Sportclub Barbaros in Hengelo in december 2022 partners uit de Berflo Es uitgenodigd voor een brainstormsessie om een Beweegtuin te realiseren dichtbij het sportcomplex. Een Beweegtuin waar jong en oud uit de buurt van harte welkom is. En deze gezamenlijke inspanning en samenwerking is door de gemeente Hengelo beloond met een subsidie vanuit het Hengelo’s Sportakkoord. Vervolgens werden wij benaderd door SC Barbaros om voor de outdoor fitnesstoestellen te zorgen. Uiteraard hebben wij dit met veel plezier gedaan vooral omdat wij al eerder op het sportcomplex bij SC Barbaros speeltoestellen hebben neergezet.

De inrichting van de Beweegtuin

SC Barbaros koos voor onderstaande outdoor fitnesstoestellen voor de Beweegtuin:

  • Airwalker: Lopen maar dan zonder vooruit te komen, dat is in het kort de beweging op de Airwalker. Maar terwijl je aan het lopen bent, verbrand je veel calorieën en gebruik je ook nog eens diverse spiergroepen zoals die van je buik, heup en onderrug.
  • Crosstrainer: een outdoor fitnesstoestel dat niet mag ontbreken in een beweegtuin. Dit sporttoestel is namelijk uitstekend geschikt voor mensen die kampen met een blessure of rugklachten. Tijdens het gebruik van de crosstrainer train je verschillende spiergroepen in je lichaam zonder dat je deze extra belast. Bovendien is het een uitstekend fitnesstoestel voor het verbeteren van je conditie.
  • Dubbele heupswing: De zijwaartse beweging op dit sporttoestel zorgt voor training van zowel je bovenste als onderste deel van het lichaam. Daarnaast verbeter je ook je uithoudingsvermogen.
  • Roeimachine: door met kracht aan de hendels te trekken worden de spieren in je armen, schouders en rug versterkt.
  • Hometrainer: naast de crosstrainer ook een zeer universeel sporttoestel waar iedereen mee uit de voeten kan. Uiteraard een prima fitnesstoestel om de beenspieren te trainen en je uithoudingsvermogen te verbeteren.
  • Latt pull down: een goede oefening voor de rug-, arm en schouderspieren. Door met je hele gewicht de stang naar beneden te trekken tot net boven je schouders en deze stand even vast te houden, zet je al deze spieren op scherp.
  • Chest press: een ideale oefening voor je borstspieren is de chest press. Duw de hendels weg van de borst totdat de armen bijna recht zijn. Houd deze stand even vast en breng daarna de handgrepen terug naar de borst.
  • Zitplekken: in het midden van de Beweegtuin zijn twee zwarte metalen banken geplaatst voor een praatje en even uit te rusten
  • Informatie over de sporttoestellen: Aan het hek is een groot instructiebord gemaakt waarop je alle outdoor fitnesstoestellen met een afbeelding en de betreffende oefening terugvindt.

3D-ontwerp Beweegtuin

Voor de inrichting van de Beweegtuin had SC Barbaros een plekje dichtbij de parkeerplaats in gedachten. Om inzicht te krijgen hoe de Beweegtuin eruit kwam te zien, hebben we vooraf in kaart gebracht hoe de ruimte zo efficiënt mogelijk ingericht kon worden en waar de verschillende outdoor fitnesstoestellen kwamen te staan. Hiermee had de sportclub al een goed beeld van de inrichting.

Beweegtuin bevordert sociale interactie in de buurt

Wist je dat slechts iets meer van alle Nederlands wekelijks sport. En dat dit bij mensen met een beperking, laag inkomen of een migratieachtergrond nog minder is. De Rijksoverheid is de laatste jaren wel bezig om sporten voor alle inwoners van Nederland makkelijker en toegankelijker te maken zodat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. In de beweegtuin vind je verschillende outdoor fitnesstoestellen waarop conditie, kracht of coördinatie getraind kunnen worden. De Beweegtuin in  Hengelo is er met name op gericht om de integratie tussen jongere en oudere mensen te bevorderen en hiermee de sociale interactie te versterken.