Kleur op speelplekken bij Ipse de Bruggen Bolsterberg in Zoetermeer

Het was een trieste dag toen wij voor de eerste keer bij Kinderdienstencentrum Bolsterberg in Zoetermeer op bezoek kwamen. Het speelplein lag er nat, verlaten en treurig bij. Daar mocht dus wel wat kleur aan toegevoegd worden. En dat hebben we gedaan door hier een aantal nieuwe speeltoestellen en kleurige zitbankjes te plaatsen.

Speeltorens met rvs glijbaan in frisse kleuren

De speelplek bij de Bolsterberg is ingedeeld in verschillende zones die van elkaar gescheiden zijn door hekwerk en een poort. Op verschillende zones zijn in totaal 4 nieuwe speeltoestellen neergezet. Twee ervan zijn speeltorens met een rvs glijbaan. En wat een leuke kleuren heeft de Bolsterberg voor deze speeltoestellen gekozen. Bij de ene speeltoren is geel met frisgroen gecombineerd, bij de andere speeltoren is als extra kleur ook helderblauw toegevoegd. Dit maakt beide speeltorens opvallende verschijningen op de speelplek.

Kleurrijk en duurzame speeltoestellen

De speeltorens komen uit onze kleurrijk en duurzaam serie, speeltoestellen waarbij duurzame materialen worden gebruikt als gepoedercoat staal, rvs voor de glijbaan en weersbestendig PE-Polytheen voor de gekleurde onderdelen. Voor de PE-onderdelen mocht de Bolsterberg haar eigen kleuren kiezen en dat is goed gelukt.

Speeltoestel voor jongere kinderen

Met een platformhoogte van 120 cm, een veilige trap met zijwanden en een rvs glijbaan met opstaande randen, is dit speeltoestel bij uitstek geschikt voor de jongere kinderen. De klimwand heeft grote knoppen en biedt een extra leuke uitdaging om naar boven te klimmen. Onder de speeltoren is tussen twee staanders een winkelloket gemaakt, een leuke speelelement dat de fantasie van kinderen kan prikkelen en leiden tot rollenspellen.

Schommelen 

Naast de speeltorens zijn er ook twee schommels geplaatst: een vogelnestschommel en schommelframe met normaal schommelzitje. De vogelnestschommel is al jaren een favoriet op menig speelplek omdat de nestmand plaats biedt aan meerdere kinderen tegelijk. Samen schommelen is natuurlijk erg leuk maar de vogelnestmand is ook bij uitstek geschikt om lekker op te chillen. En het robuuste schommelframe met normaal zitje vindt altijd wel een dankbare gebruiker op een speelplek.

Robuuste zitbanken in frisse kleuren

Naast de speeltoestellen mochten we nog 3 metalen zitbanken met rugleuning aan de speelplekken toevoegen. Ook hier is weer gekozen voor frisse kleuren. En het is natuurlijk geen toeval dat dit de kleuren zijn die ook voor de PE-delen van de speeltorens zijn gebruikt.

Rubber tegels als valondergrond

Onder alle speeltoestellen zijn zwarte rubber tegels gelegd. En dat was bij elkaar een hele oppervlakte. Deze veiligheidstegels vormen een veilige valdempende ondergrond onder de speeltoestellen. Ze hebben absorberende eigenschappen en vangen schokken op bij een val. Maar naast veiligheid maak je met rubber tegels ook een strakke speelplek. Ze moeten af en toe wel schoongespoten worden maar zijn voor de rest vrijwel onderhoudsvrij. Bovendien gaan ze jarenlang mee. Een goede keuze van de Bolsterberg dus.

Kinderdienstencentrum Bolsterberg

Kinderdienstencentrum Bolsterberg is onderdeel van Ipse de Bruggen, een organisatie die uit meer dan 400 locaties bestaat. Bij de Bolsterberg worden kinderen en jongeren behandeld met een ontwikkelingsvraag en/of vermoeden van ontwikkelingsachterstand. Tijdens ons eerste bezoek waren we onder de indruk van het reilen en zeilen binnen de Bolsterberg. Er blijken hier meer hulpmiddelen dan kinderen te zijn en wat nog het meest bizarre is dat de groep met begeleiders alles zelf moet regelen, zonder de benodigde middelen. En dat gold ook voor de aanschaf van speeltoestellen.