Unieke glijbaan Inova basisonderwijs Hoek van Holland

Een glijbaan in de school? Wat begon als een wild plan is werkelijkheid geworden voor Inova basisonderwijs in Hoek van Holland. Met deze tunnelglijbaan van 4,6 meter hoogte kunnen de basisschoolleerlingen vanaf de eerste verdieping van het schoolgebouw naar een binnenplaats op de begane grond glijden. Inova wil op deze manier “bewegend onderwijs” op een natuurlijke manier handen en voeten geven.

het eindresultaat van de glijbaan
Foto 7
situatie voor glijbaan Inova school
Foto 1
Foto 3
Foto 3
Foto 2
Foto 5

De ontwikkeling van de glijbaan

Op bovenstaande foto’s zie je hoe het gehele proces van de ontwikkeling van de glijbaan is gegaan.

  • Foto 1 laat de situatie bij school zien zoals het raam van waaruit de glijbaan moet komen.
  • Foto 2 is de 3D-tekening die we hebben gemaakt in de kleuren van de huisstijl van de school.
  • Foto 3 laat enkele van de tekeningen met berekeningen zien die nodig waren voor de constructie en fabricage van de glijbaan.
  • Op foto 4 is de glijbaan opgebouwd bij de fabrikant in China.
  • Op foto 5 is de montageploeg van TnT Speeltoestellen druk bezig met de opbouw van de glijbaan
  • Foto 6 laat het fantastische eindresultaat zien.
  • Op foto 7 is de feestelijke opening van de glijbaan. Hierop zie je ook de rekentrap.

Waarom deze glijbaan?

De basisschool is het schooljaar gestart onder de nieuwe naam Inova basisonderwijs en met een nieuwe lesmethode waarbij ontdekkend en spelend leren de basis vormt. En de glijbaan past daar goed bij. Deze gaat Inova gebruiken tijdens de lessen, bijvoorbeeld in combinatie met de rekentrappen. Het schoolgebouw bestaat namelijk uit twee verdiepingen dus er is een trap naar boven. Op de treden van die trap staan rekensommen. De groepen krijgen een opdracht bij de glijbaan en moeten hierover nadenken terwijl ze naar beneden glijden. Om een voorbeeld te noemen van een opdracht voor groep 3/4: elk kind krijgt bovenaan de trap een nummertje en moet in de glijbaan nadenken over de buurgetallen van dat cijfer. Inova merkt dat kinderen het erg leuk vinden om te bewegen tijdens het leren. Door kinderen niet de hele dag stil te laten zitten achter een tafel leren ze meer en beter. En natuurlijk is de glijbaan er niet alleen om te leren maar ook om te spelen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

TnT Speeltoestellen maakt droom glijbaan werkelijkheid

Wij, van Tnt Speeltoestellen, houden wel van extreme ideeën, dus toen wij benaderd werden voor dit project gingen we graag op bezoek in Hoek van Holland. Want ter plekke is het eenvoudiger om de situatie te bekijken en te beoordelen of het mogelijk is om een glijbaan vanuit een raam van het schoolgebouw op de eerste verdieping naar beneden te plaatsen. Met de benodigde informatie en foto’s gingen we naar onze thuisbasis in Hengevelde terug. Om het plaatje inzichtelijk te maken, hebben we eerst een 3D-tekening gemaakt en met het verwachte kostenplaatje naar de Inova basisschool gestuurd.

Adviezen TÜV België voor gecertificeerde glijbaan

Na akkoord van de school moesten wij terug naar de tekentafel voor het echte reken- en tekenwerk. En dat er heel wat berekeningen aan vooraf gegaan zijn, moge duidelijk zijn. Tenslotte moesten alle cijfers wel kloppen, ook rekening houdende met het feit dat de glijbaan na plaatsing gecertificeerd moest worden en aan de Europese norm EN-1176 moest voldoen. Daarvoor hebben wij ook advies gevraagd bij de TÜV in België. De TÜV kwam met tips over de maximale hellingsgraad en de minimale diameter van de glijbaan. Ook voor het platform aan het begin van de glijbaan ontvingen wij een goed advies om te voorkomen dat kinderen eerst met het hoofd door de glijbaan gaan glijden. Uiteraard zijn al deze aanwijzingen meegenomen in de uiteindelijke tekening en realisatie van de glijbaan.

Opbouw glijbaan in China

Ook de fabrikant in China dacht met ons mee. En dit ging verder dan nauwkeurige tekeningen met exacte berekeningen. Voordat de glijbaan naar Nederland werd verscheept, is deze in China eerst helemaal opgebouwd.

Plaatsing glijbaan tot op de centimeter nauwkeurig

Inmiddels is de plaatsing van de bijzondere glijbaan een feit. Het kozijn van het schoolgebouw is pas gemaakt voor de montage en binnen is gezorgd voor een veilige oplossing voor de trap met panelen. Daarna is de aansluiting tussen trap en glijbaan weer volledig geïsoleerd. Al deze werkzaamheden hebben geleid tot een supergaaf resultaat dat in de uitvoering tot op de centimeter nauwkeurig blijkt te passen. De glijbaan is in de nieuwe huisstijlkleuren van Inova uitgevoerd en past exact bij de sfeerbeleving van de basisschool. Voor Inova is een droom werkelijkheid geworden.