klimtoestel met kunstgras op St. Jacobus in Valburg

St. Jacobus verblijt met nieuw klimtoestel op schoolplein

In de meivakantie 2022 was het dan zover. Het nieuw bestelde speeltoestel kreeg eindelijk zijn plekje op het schoolplein van de Basisschool St. Jacobus in Valburg, gelegen in het hart van de Overbetuwe. Maar voordat dit nieuwe speeltoestel geplaatst kon worden, moesten er eerst twee oude verwijderd worden. En om de speelplek weer helemaal up-to-date te maken, komt op het gehele schoolplein nieuw valdempend kunstgras te liggen. Een mooie klus dus voor het montageteam van TnT Speeltoestellen.

De St Jacobusschool bekent kleur

De St. Jacobus is de enige school in het kleine dorpje Valburg, hetgeen betekent dat vrijwel alle kinderen hier naar school gaan en dus spelen. Het nieuwe combinatietoestel dat we mochten plaatsen, is een uitdagend speeltoestel dat uitstekend past op het schoolplein. Het is met name geschikt voor de hogere groepen van de basisschool. Dit komt omdat er is gekozen voor verschillende klimelementen naar de platformen en niet voor een veilige trap met leuningen voor de jongere kinderen. De primaire kleuren geel, rood en blauw, in combinatie met de zwarte staanders en het groene kunstgras maken van dit speeltoestel een mooie blikvanger op deze speelplek.

Opbouw klimtoestel

Het klimtoestel bestaat uit twee platformen van 150 cm die met elkaar verbonden zijn door een wielladder. Om van de ene naar de andere vloer te komen moet je als een aap naar de overkant slingeren. Deze wiellader vergt dus kracht in je armen en behendigheid. Aan elk platform zijn speelelementen gemaakt om naar boven of beneden te klimmen. Aan het ene platform zijn een gebogen klimrek en een wikkelspiraal gemaakt. Aan het andere platform vind je de opgang met de pionnen en een slangentrap. Aan beide vloeren zit een glijstang om naar beneden te glijden. Het speeltoestel komt uit de metaal- en kunststoflijn van TnT en kan naar eigen wens aangepast worden in de TnT 3D-ontwerper door zelf platformen, extra of andere speelelementen te kiezen. Maar ook een geheel nieuw speeltoestel tekenen kan in dit gratis online ontwerpprogramma. Bovendien bepaal je zelf de kleuren van je speeltoestel. Begin snel met je eigen ontwerp in de TnT 3D-ontwerper.

Kunstgras als valdemping 

De gehele speelplek is voorzien van nieuw kunstgras, in totaal maar liefst 235 m2. Om aan de juiste norm van valdemping onder een professioneel speeltoestel te voldoen, moet rekening worden gehouden met de valhoogte van een speeltoestel. Bij het nieuwe klimtoestel was de kritische valhoogte 170 cm. Kunstgras heeft van zichzelf geen valdempende eigenschappen maar voldoet in combinatie met een schokabsorberende ondergrond wel aan de Europese norm EN-1177 voor valdemping. Dit betekende dat er kunstgras moest worden neergelegd met een shockpad van 35 mm hoogte eronder om de val van kinderen goed op te kunnen vangen. Het kunstgras is daarna weer ingestrooid met zand. Dit is voor een beter behoud van de grasmat en de vezels van het kunstgras worden minder snel platgelopen.