Opknapbeurt schoolplein De Hagenpoort in Deventer

De Hagenpoort is een openbare basisschool aan de Bagijnenstraat in het hart van het centrum van Deventer. Zowel de ligging alsook het sfeervolle historische gebouw waarin deze Daltonschool is gevestigd, biedt een bijzondere plek voor de leerlingen. En waar geleerd moet worden, moet ook gespeeld worden. Dus was de naastgelegen speelplek aan de beurt voor een grondige opknapbeurt.

Samenwerking gemeente Deventer en basisschool

De renovatie gebeurde in samenwerking met de school en de gemeente. Hiervoor moest een gedeelte van de speelplaats worden vrijgemaakt voor nieuwe speeltoestellen. Dus zijn we begonnen met het weghalen van oude speeltoestellen en het benodigde grondwerk om de nieuwe te plaatsen.

De keuze van de speeltoestellen

De keuze van de school viel op een groot combinatietoestel met rvs glijbanen en twee balanceertoestellen. Daarnaast werden er twee nieuwe minidoeltjes geplaatst op het kunstgras en zijn er twee knikkertegels toegevoegd op het speelplein.

Klimtoestel met rvs glijbanen

Dit professionele speeltoestel is opgebouwd uit vijf platformen die allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. Van bovenaf lijkt het een grote vloer, echter zijn de platformen allemaal op verschillende hoogteniveaus.  In het midden vind je een stevige metalen trap met leuning waarmee je op het laagste platform komt. Vanuit hier kun je direct met de rvs glijbaan naar beneden. Ideaal voor de jongste kinderen dus. Vanaf het lage platform kun je twee kanten op. De ene kant bereik je met een flinke stap omhoog en hiermee kom je op de vloer met de gebogen slangentrap. Onder dit platform zijn twee bankjes gemaakt om even te gaan zitten. Aan de andere kant loop je via de schuine vloer naar boven naar het platform met de lange rvs glijbaan. Aan deze vloer vind je ook een spiraal en een glijstang om als een brandweerman weer met beide voetjes op de grond te komen. Onder het speeltoestel hebben we een nieuwe valondergrond van rubber tegels gelegd.

Metaallijn speeltoestel

Het combinatietoestel komt uit ons metaal- en rvs lijn. Dit betekent dat robuust metaal is gebruikt in combinatie met rvs glijbanen. Geen enkel speeltoestel in deze serie is standaard, want je kunt altijd zelf wijzigingen aanbrengen en zelf de kleuren van het speeltoestel bepalen. Dat doe je in onze TnT 3D-ontwerper, een online tekenprogramma om zelf speeltoestellen te ontwerpen.

Spelenderwijs balanceren

De twee nieuwe balanceertoestellen die we hebben geplaatst bieden kinderen de mogelijkheid om spelenderwijs hun balans en coördinatie te ontwikkelen. De balanceerbrug bestaat uit vier verticale staanders met een horizontale bovenbalk. Aan deze bovenste balk zijn vijf stangen bevestigd die aan de onderkant door ronde plaatjes lopen. Deze ronde plaatjes dienen als stepjes. Het is de kunst om van het ene stepje naar de andere te komen, zonder de voeten op de grond te zetten. Maar omdat de stangen in de weg zitten, moet je hier wel links- of rechtsom langs zien te komen.

Balanceerbalk met bladeren

Dit balanceertoestel is een zeer populair speeltoestel voor het schoolplein. Dit komt mede door zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding. Dit balanceertoestel heeft hoogteverschil. Je balanceert via de bladeren (de stepjes) van laag naar hoog of andersom. Het voordeel van beide geplaatste balanceertoestellen is dat ze laag bij de grond blijven en gewoon op de tegels gezet mogen worden.