Nieuw speeltoestel op schoolplein van OBS Spitsbergen in Apeldoorn

OBS Spitsbergen kiest voor veelzijdig metalen speeltoestel

Het ziet er een beetje troosteloos uit als je de eerste foto’s van het natte schoolplein vol met afgevallen bladeren bekijkt. Dat kan overigens ook niet anders gezien het jaargetijde en het trieste weer waarin deze opnames zijn gemaakt. Maar het oude speeltoestel dat op dit stukje speelgrond stond, straalde ook weinig kleur uit. Tijd om dit stukje schoolplein op te vrolijken, vond OBS Spitsbergen in Apeldoorn. En daarvoor hebben ze de hulp van TnT Speeltoestellen ingeschakeld.

School ontwerpt zelf het speeltoestel

Maar eerst ging het team van OBS Spitsbergen zelf aan de slag. Ze verzamelden alle wensen over een nieuw speeltoestel en zetten deze in onze TnT 3D-ontwerper om in een ontwerp van een professioneel speeltoestel voor op het schoolplein. Het speeltoestel dat we geplaatst hebben, is dus door de school zelf getekend en de kleuren zijn ook door de school bepaald. En dat het heel wat kleurrijker is geworden, laat dit nieuwe speeltoestel wel zien. De keuze is gevallen op primaire kleuren zoals rood, geel en blauw en deze knallen er lekker uit op de donkere ondergrond van zwarte rubbertegels.

Metalen speeltoestel met veel speelelementen

Het zelf ontworpen speeltoestel komt uit onze metaal- en kunststofserie waarbij robuuste metalen speeltoestellen worden gecombineerd met betaalbare kunststof speelelementen. Het speeltoestel is opgebouwd uit twee platformen die met elkaar verbonden zijn door een zogenoemde bottenbrug. Dit is een halfopen tunnel die bestaat uit halve cirkels van kunststof. Aan het ene platform is een gebogen klimrek en een glijstang bevestigd om als een echte brandweerman naar beneden te glijden. Aan het andere platform vind je de slangentrap, de opgang met de pionnen en een ruime kunststof glijbaan. Door de verschillende speelelementen aan de platformen is het speelaanbod groter en wordt de ruimte goed benut.

Grondwerk en valondergrond

OBS Spitsbergen heeft ons de opdracht gegeven het hele project van A tot Z uit te voeren. Dit betekende dat wij ook alle grondwerkzaamheden en de montage van het speeltoestel op ons hebben genomen. Het vak voor het speeltoestel moest groter gemaakt worden waarvoor we eerst grond uitgegraven, nieuwe zand aangebracht en de betonnen tegels verdiept hebben ingelegd. Bovenop de betonnen tegels zijn daarna rubberen tegels gelegd die dienen als valondergrond. Bij de aanschaf van speeltoestellen moet namelijk ook altijd rekening worden gehouden met de valhoogte en de bijbehorende valdempende materialen. Rubber tegels hebben goede schokabsorberende eigenschappen die de val van kinderen dempt.