Nieuw combinatietoestel en schommel op schoolplein basisschool De Rietakker in De Bilt

Multifunctioneel speeltoestel op schoolplein De Rietakker in De Bilt

Op de PC Dalton Basisschool De Rietakker mag iedereen zijn talenten inzetten en ontwikkelen. Eigen verantwoordelijkheid en initiatief nemen, creatief denken en uitdagingen durven aangaan zijn allemaal kernwoorden die voor de leerlingen van deze school gelden. Maar uiteraard wordt er op De Rietakker ook buiten gespeeld. En omdat het oude speeltoestel was afgeschreven, werd TnT Speeltoestellen benaderd om een ontwerp te maken voor een betaalbaar speeltoestel voor op het schoolplein.

3D-ontwerp speeltoestel uitwerken

Na het eerste contact met De Rietakker in De Bilt in 2018 zijn de directeur en enkele leerkrachten bezig gegaan om een begroting voor de nieuwe speelplek op het schoolplein op te stellen. In de bespreking erna zijn wij samen om tafel gaan zitten om de speelwensen van de school en de kinderen in kaart te brengen. Op basis van deze wensen en het beschikbare budget konden wij ons een goed beeld vormen van de mogelijkheden en hebben wij een aansprekend 3D-ontwerp voor een multifunctioneel combinatietoestel voor het schoolplein uitgewerkt. Door het speeltoestel van alle vier zijden in 3D te laten zien, kreeg de school al een levendig beeld van hoe het er in het echt uit zou komen te zien (zie ook afbeelding).

Sparen voor een nieuw speeltoestel

En toen moest er gespaard worden voor de nieuwe speeltoestellen. Zo is er een tekenactie georganiseerd, heeft de schoolcommissie een bedrag vrijgemaakt en is dit aangevuld met het budget dat door de coronacrisis niet kon worden uitgegeven. Ook van de vrijwillige ouderbijdrage, waarvan jaarlijks geld gereserveerd wordt voor grotere uitgaven, ging een bedrag naar de speeltoestellen. Bovendien heeft De Rietakker haar oude gecertificeerde speeltoestellen als tweedehands kunnen verkopen aan een camping, die ze zelf bij de school heeft verwijderd en meegenomen. Zo kregen deze speeltoestellen nog een mooi tweede leven, een echte win-win situatie dus.

Realiseren speelplek

Toen het budget bij elkaar gespaard was (inmiddels was het schooljaar 2020/2021), hebben wij de nieuwe speeltoestellen op het schoolplein geplaatst. Ouders en leerkrachten zorgden zelf voor de benodigde vakken voor de ondergrond waarop het kunstgras en de speeltoestellen neergezet moesten worden. Daarna hebben wij de speeltoestellen geïnstalleerd en het kunstgras aangelegd.

Wat staat er op het schoolplein

Basisschool De Rietakker heeft gekozen voor een multifunctioneel combinatietoestel met rondloop en glijbaan. Dit is een speeltoestel dat is opgebouwd uit 4 platformen, twee driehoekige en twee vierkante vloeren. Alle platformen zijn met elkaar verbonden door verschillende speelelementen. Zo is gekozen voor de kruiptunnel en de bottenbrug. Dit zijn veilig overgangen voor de jongere kinderen. De ringladder en wielladder zijn voor de leerlingen die een uitdaging niet uit de weg gaan. Want al hangend van het ene naar het andere platform verplaatsen, vergt de nodige behendigheid en spierkracht in de armen. Het speeltoestel biedt verschillende mogelijkheden om naar de platformen te klimmen. Dit kan via horizontale spijlen of de slangentrap. De weg naar beneden vind je als een brandweerman via de glijstang of via de robuuste kunststof glijbaan. Onder het platform met de glijbaan is nog een zitje gemaakt met twee bankjes en een tafeltje. Dit professionele speeltoestel biedt al met al dus speelplezier voor een brede leeftijdsgroep. Het speelplekje is verder uitgebreid met een robuuste schommel met twee zitjes en een tweedelig duikelrek.

Zelf speeltoestellen ontwerpen en kleurstelling bepalen

Naast het feit dat TnT Speeltoestellen in de vorm van de 3D-ontwerper de mogelijkheid biedt om een eigen ontwerp van een speeltoestel te maken, kun je ook nog eens voor je eigen kleurstelling kiezen. Deze vrijheid geldt voor vrijwel alle speeltoestellen uit de metaal en kunststof serie alsmede uit de robuust metaal en rvs serie. Je kunt hierbij kiezen uit twaalf verschillende kleuren waarbij je zelf kunt mixen en matchen. Bassischool De Rietakker koos voor de kleuren groen en blauw, die ze in de verschillende speelelementen liet terugkomen. Heldere kleuren die in combinatie met de (altijd) zwarte staanders en het groene gras fris en modern overkomen.