Zelf ontworpen klimtoestel op schoolplein basisschool de Kameleon in Goirle

Leerlingen De Kameleon in Goirle ontwerpen zelf speeltoestel voor schoolplein

Vlak voor de zomervakantie 2023 reisden we af naar Goirle. Hier mochten wij bij basisschool De Kameleon het schoolplein van nieuwe speeltoestellen voorzien. De keuze voor de invulling van de speelplaats is gemaakt door de leerlingenraad tezamen met twee leerkrachten. Ook zijn ze achter het beeldscherm gekropen om een geheel eigen speeltoestel in onze TnT 3D-ontwerper te tekenen. Daarna hebben ze het ontwerp van de speelplaats gedeeld met de andere leerlingen van de school. En nu is de speelplek op het schoolplein klaar. Dus spelen maar! Onderstaand de foto’s van de speeltoestellen waarvan de foto met de kinderen van de Facebookpagina van de school is.

Zelfgetekend professioneel speeltoestel

En wat heeft deze basisschool slim gebruik gemaakt van de ruimte voor hun zelfontworpen speeltoestel. Door te kiezen voor een groot zeshoekig platform, konden er aan zes kanten van de vloer speelelementen geplaatst worden. Met deze speelelementen kun je naar boven of beneden klimmen en/of glijden. Hiervoor is gekozen voor een u-vormige ladder, een klimrek tussen de twee staanders, een spiraal en de doppenopgang. Twee glijstangen completeren dit compacte speeltoestel. Het speeltoestel komt uit onze metaal- en kunststoflijn en is uitgevoerd in het felgroen gecombineerd met donkergroen en steekt mooi af tegen de zwarte ondergrond van de valtegels.

Schommelen en balanceren op het schoolplein

Daarnaast heeft basisschool Kameleon gekozen voor een degelijke vogelnestschommel waar je naast schommelen ook heerlijk met meerdere kinderen tegelijk op kunt chillen. Ook hier is rubber als valondergrond gebruikt. Tevens is de keuze gevallen op een bijzonder populair en betaalbaar speeltoestel uit ons assortiment: de balanceerbalk met bladeren. Door de geringe hoogte mag dit balanceertoestel op het bestaande tegelwerk geplaatst worden en is geen speciale valondergrond noodzakelijk. Dit balanceertoestel nodigt klein en groot uit tot balanceren. De bladeren die als stepjes dienen zijn mooi ruim om op te staan en uiteraard is het de kunst om van de ene naar de andere kant te balanceren zonder dat de voetjes op de grond komen. De kleur van de stepjes kun je zelf kiezen. Dit mag een kleur zijn of een combinatie van meerdere kleuren.

Straatmeubilair

Verspreid over het schoolplein zijn vier robuuste metalen zitbanken geplaatst uit ons assortiment straatmeubilair. Ook voor de zitbanken kan weer uit diverse kleuren gekozen worden. Basisschool de Kameleon koos voor donkergroen, een kleur die ook in het zelfgetekende speeltoestel voorkomt. Deze zitbanken zijn zonder rugleuning maar er is ook een optie met rugleuning mogelijk.

Montage van de speeltoestellen

Het was niet alleen het plaatsen van de speeltoestellen. Vooraf moest wel enig grondwerk verzet worden. Aangezien er voor de valondergrond voor rubbertegels was gekozen moest het tegelwerk verlaagd aangelegd worden. Dit betekende eerst de oude betontegels verwijderen, zand uitgraven en de betontegels opnieuw aanleggen. Hierop zijn de rubbertegels gelegd die strak zijn afgewerkt met een trottoirband. Gelukkig zijn deze werkzaamheden prima besteed aan ons eigen deskundig montageteam.