overzicht outdoor fitnessparcours project Weforthem in Genk Belgie

Weforthem zorgt voor outdoor sportplek in Genk/Belgie

Toegegeven, het was niet de beste periode van het jaar om naar Genk in België af te reizen om hier outdoor fitnesstoestellen en een callisthenics sporttoestel te plaatsen. Het was januari, nat en de grond was drassig. Maar de aanleiding was geweldig. De opdracht kwam van Weforthem, een vrijwilligersorganisatie die zich reeds enkele jaren actief inzet om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te ondersteunen en op weg te helpen naar een betere toekomst.

De missie van Weforthem is duidelijk: hulp bieden aan mensen in nood, mensen die niet dezelfde kansen krijgen als velen van ons wel. En voor deze organisatie hebben wij een compleet outdoor fitnesspark gemaakt met verschillende fitnesstoestellen. Eerder al stonden er een aantal outdoor sporttoestellen maar er was volop ruimte aanwezig om er een grotere sportplek van te maken. Deze sporttoestellen staan in de buurt van het sportveld in Genk en zijn vrij toegankelijk voor iedereen die zijn training wil uitbreiden met verschillende oefeningen. Er is ook een uitgebreid outdoor callisthenics toestel geplaatst om te trainen met het eigen lichaamsgewicht.

3D-ontwerp van de sportplek

Vooraf hebben we een 3D-ontwerp van de sportplek gemaakt. Hier hebben wij in kaart gebracht waar de sporttoestellen het beste geplaatst kunnen worden om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Met een 3D-tekening maak je de sportplek inzichtelijk en breng je deze tot leven. Bovendien kun je direct alle wensen en eisen van de opdrachtgever in de ontwerpfase al goed verwerken.

Outdoor fitnesstoestellen voor diverse spiergroepen

Onderstaande outdoor fitnesstoestellen zijn op de sportplek geplaatst:

  • Dubbele heupswing (FN-0501): met de dubbele heupswing verbeter je het uithoudingsvermogen en versterk je verschillende spiergroepen. Door de zijwaartse beweging worden zowel het bovenste deel (borst en wervelkolom) als onderste deel (onderrug en heupen) van het lichaam getraind.
  • Crosstrainer (FN-0508): de crosstrainer of elliptical trainer is het perfecte outdoor fitnesstoestel voor mensen met een blessure of rugklachten. Vele spiergroepen komen aan bod op dit fitnesstoestel waarbij je ook je uithoudingsvermogen verbetert.
  • Roeimachine (FN-0502): door het heen en weer bewegen van de hendels train je alle spieren die met je schouders en rug te maken hebben.
  • Fiets met zitje (FN-0513): laag bij de grond en goed toegankelijk voor iedereen. Een mooie manier om je beenspieren te trainen en de vetverbranding op gang te brengen.
  • Legpress (FN-0511): de naam zegt het al, met de legpress oefen je de spieren van je benen. Naast bovenbeenspieren komen ook de bilspieren, hamstrings, kuiten en enkels aan bod.
  • Taille Twister (FN-0504): voor de mensen die voor een slanke taille gaan. De snelle rotatie van de heupen bevordert effectief de opbouw van de buikspieren.
  • Tricep Dips (FN-0509): oefen je armspieren met deze tricep dips. Geschikt voor mensen van verschillende lengte.
  • Arm Rotatie met 2 schijven (FN-0514): twee oefeningen in één fitnesstoestel: twee schijven om aan te draaien en een armfiets zorgen voor draaiende bewegingen van de schouders, ellebogen en polsgewrichten en versterken de schouderspieren.
  • Calisthenics sporttoestel (CA-1904) Een combinatietoestel waarop verschillende calisthenics oefeningen kunnen worden uitgevoerd. Het sporttoestel bestaat onder andere uit een swedish ladder, hangrek voor de pull-ups en chin-ups, stangen voor push-ups en dips.

Bij elk van de outdoor fitnesstoestellen is een instructiebord geplaatst. Hierop staat duidelijk uitgelegd hoe de oefening moet worden uitgevoerd. Ook vind je hierop eventuele extra oefeningen die je met het outdoor fitnesstoestel kunt doen.

De sportplek kwam tot stand door Weforthem in samenwerking met de gemeente Genk. De gemeente zorgde naderhand voor de afwerking door er een geschikte ondergrond onder te leggen. Van het uiteindelijke resultaat hebben wij helaas geen foto’s.