Project sport- en speelplek Sportlaan Tubbergen

Sporten en spelen aan de Sportlaan in Tubbergen

Tubbergen is weer een sociale ontmoetingsplek rijker. Door de plaatsing van nieuwe sport- en speeltoestellen aan de Sportlaan in Tubbergen is een plaats gecreëerd waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar sneller nieuwe initiatieven of vormen van burgerparticipatie kunnen ontstaan. Deze speciale plek, dichtbij het de sporthal en het zwembad, de voetbalvelden en meerdere zorginstellingen, moet ervoor zorgen dat de inwoners van Tubbergen komen spelen en sporten en bewoners van de zorginstellingen er gezellig een praatje komen maken.

Vele partijen realiseren een super speelplek

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met meerdere partijen: Tubbergen Bruist nam het initiatief. Deze projectgroep is al langere tijd bezig om een aantrekkelijk Sportboulevard Tubbergen te realiseren. Het plaatsen van sport- en speeltoestellen draagt hieraan bij, zo vindt ook de gemeente Tubbergen. Want de realisering van de nieuwe speelplek was een van de actiepunten uit de kernagenda van de gemeente. De provincie Overijssel leverde een financiële bijdrage met een subsidie. LuduQ speeltoestellen uit Hengelo verzorgde het project door een voorstel te maken hoe de speelplek het beste ingevuld kon worden en zorgde voor de levering en plaatsing van de sport- en speeltoestellen, die op hun beurt weer afkomstig zijn van TnT Speeltoestellen in Hengevelde.

Robuust metalen speeltoestel

Op de nieuwe speel- en sportplek zijn verschillende toestellen geplaatst, allemaal volledig van metaal. Het grootste speeltoestel bestaat uit twee dubbele platformen. Deze platformen zijn op verschillende manieren te beklimmen zoals via het gebogen klimrek, de spiraalopgang of de slangentrap. De twee platformen zijn met elkaar verbonden door een ringladder en een wielladder. Dit betekent dat je hangend als tarzan van de ene naar de andere kant moet zien te komen, een goede training van behendigheid en armspieren. Verder heeft het speeltoestel een rvs glijbaan. Het professionele metalen speeltoestel komt uit de robuust metaal en rvs lijn van TnT en er is in dit geval gekozen voor zwart met metaalkleuren. Echter kun je dit speeltoestel naar eigen wens aanpassen met andere speelfuncties of andere kleuren in de TnT 3D-ontwerper. Verder is er een driedelig duikelrek geplaatst waar kinderen naar hartenlust hun kunstjes kunnen oefenen.

Sporttoestellen

Het geplaatste callisthenics sporttoestel is ook van metaal en is geschikt voor verschillende krachttrainingsoefeningen voor de arm- been- en buikspieren. Verder is een brug met gelijke leggers neergezet voor oefening van armspieren en behendigheid.

Straatmeubiliair

Straatmeubilair is een belangrijke toevoeging aan een grotere speelplek. Om iedereen de gelegenheid te geven even te gaan zitten, zijn een drietal robuuste zitbankjes toegevoegd. De metalen zilverkleurige bankjes passen uiteraard exact bij de toestellen en maken deze sport- en speelplek helemaal af.

Bevorderen leefbaarheid in gemeente Tubbergen

Met de aanleg van de nieuwe speel- en sportplaats is een aantrekkelijke stek voor jong en oud gemaakt. Door de ligging dichtbij de voetbalvelden kan de voetbaltraining uitgebreid worden met krachttraining. Dit geldt ook voor de sportclubs die in de zeer dichtbij gelegen sporthal of het zwembad trainen. De verlichte voetpaden rondom de sportvelden zorgen voor veel wandelaars en hardlopers die hun training kunnen uitbreiden. Voor de jeugd zijn de speeltoestellen een goede aanleiding om heerlijk buiten te spelen en te bewegen. Voor de bewoners van de Eeshof en de Meulenhoff is het een aantrekkelijke plek om naar toe te wandelen. Op deze manier wordt ook hun vitaliteit en gezondheid bevordert. In alle opzichten dus een win-win situatie.

Mooie aanvulling op verlichte looproute rond de sportvelden

Dichtbij de nieuwe sport- en speelplek, namelijk op een gedeelte van het parkeerterrein bij  zwembad De Vlaskoel en de nieuwe sporthal, heeft jarenlang een skatebaan gestaan. Helaas werd deze te weinig gebruikt. De ruimte die deze skatebaan innam was meer dan welkom om weer te kunnen parkeren. Conclusie: oude skatebaan weg, maar er was wel behoefte aan een nieuwe speel- en beweegplek. De nieuwe speelplek is daarom in de groenstrook gekomen, ook als onderdeel van de nieuw aangelegde looproute rondom de sportvelden. Deze looproute was al jarenlang een wens van de inwoners van Tubbergen en is bedoeld als dorpsommetje en om een mooi inkijkje te krijgen van hetgeen zich op de sportvelden afspeelt. Bovendien kunnen sportievelingen hier ook ’s avonds veilig een rondje hardlopen want de paden zijn verlicht met zuinige verlichting op zonne-energie.

 

Tubbergen Bruist, de initiatiefnemer voor de nieuwe sport- en speelplek

Tubbergen Bruist zet zich al enkele jaren in voor het verbeteren van de omgeving van de Sportlaan. Deze projectgroep van burgers en ondernemers werkt samen met de gemeente Tubbergen aan een levendig en leefbaar dorp. Het doel is om van Tubbergen een dorp te maken waar het fijn wonen, werken en leven is. En sporten hoort hierbij want sporten is gezond, sociaal en verbindend.

Beweeg- en sportakkoord

Bovendien is er in de gemeente Tubbergen met 9 dorpskernen in de tweede helft van 2020 een Beweeg- en Sportakkoord overeengekomen. Dit akkoord is opgesteld met als doel dat iedereen  met plezier kan sporten en bewegen. Het Beweeg- en Sportakkoord verbindt allerlei partijen die hieraan willen bijdragen zoals sport- en beweegaanbieders maar ook onderwijs, welzijn- en gezondheidssector, toerisme en het bedrijfsleven. Overigens zijn burgers die mee willen doen ook van harte welkom.

Subsidie van de provincie Overijssel

Ook de provincie Overijssel kwam met een bijdrage voor de speeltoestellen vanuit het loket “Subsidie Bewegen in de openbare ruimte 2.0”. Organisaties zoals sportverenigingen, stichtingen, gemeenten of waterschappen kunnen hier subsidie aanvragen voor meer sporten en bewegen in de openbare ruimte in Overijssel. Dit geld kan gebruikt worden voor het benutten van de openbare ruimte om meer plekken te realiseren die het sporten en bewegen in Overijssel stimuleren. Bekijk nog meer mogelijkheden voor het verkrijgen van een financiële bijdrage op onze pagina subsidies