Overzicht sport- en speelplek Damhert Gemeente Hoogeveen

Nieuwe speelplek met sport- en speeltoestellen in gemeente Hoogeveen

Wat eerst een groenstrook was die door buurtkinderen werd gebruikt om te spelen, is nu een nieuwe speel- en sportplek voor alle inwoners uit de Hoogeveense wijk Erflanden gemaakt. Op deze  groenstrook zou in eerste instantie woningen gebouwd worden door een projectontwikkelaar. Daar dit project echter nog steeds stilligt en de groenstrook een doorn in het oog van de omliggende inwoners is, is door buurtbewoners een initiatief gestart om hier een nieuwe speelplek met sportieve speeltoestellen van te maken. Voor de invulling werd onze partner Luduq gevraagd mee te denken met de wensen van de buurt en de gemeente, voor de realisatie is het montageteam van TnT Speeltoestellen ingezet.

De keuze van de buurtbewoners en de gemeente Hoogeveen

Met de keuze van de bewoners en de gemeente is wel duidelijk dat aan alle doelgroepen en leeftijdsgroepen is gedacht. Daarnaast is het door de kleurkeuze ook nog eens een heel opvallend en kleurrijk geheel geworden.

Sportplek

Het ene gedeelte van de groenstrook is een sportplekje geworden. Hier zijn 3 outdoor fitnesstoestellen en een calisthenics toestel in een ronde opstelling geplaatst. Deze sporttoestellen staan op stelconplaten, zodat je altijd met redelijk schone schoenen kunt opstappen. Ook zijn in deze cirkel 3 metalen zitbankjes opgenomen om een rustmomentje tijdens de oefeningen in te lasten en een praatje met buurtbewoners te maken. De bankjes hebben 3 kleuren, geel, blauw en rood. Dit zijn dezelfde kleuren die ook weer in de speel- en sporttoestellen terug te vinden zijn.

De volgende keuzes in sporttoestellen zijn gemaakt:

Dubbele heupswing: met dit outdoor fitnesstoestel verbeter je zowel het uithoudingsvermogen en versterk je verschillende spiergroepen. De zijwaartse beweging zorgt voor verbetering van vitale functies als de ademhaling en een betere beweeglijkheid van de onderrug en heupen.

Airwalker: ook met dit outdoor fitnesstoestel gebruik je de heupen en worden heupgewrichten gemobiliseerd. Dit verhoogt de belastbaarheid en stimuleert de gewrichtssmering en kraakbeenstofwisseling. Tevens verbeter je met deze oefening de stabiliteit van het kniegewricht en de onderrug.

Crosstrainer: dit outdoor fitnesstoestel is perfect voor mensen met een blessure of rugklachten. De oefening op de crosstrainer traint vele spiergroepen maar ontziet de gewrichten. En dit sporttoestel is bij uitstek geschikt om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Opdrukbank: de opdrukbank valt bij ons onder de calisthenics toestellen. Deze schuin geplaatste bank is bij uitstek geschikt voor het doen van verschillende oefeningen om de buik- en armspieren te trainen.

Balanceerparcours

Vooral de jongere leeftijdsgroep (maar uiteraard door iedereen te gebruiken) is gekozen voor een balanceerparcours. Dit balanceerparcours kan ook prima worden opgenomen in een sportronde. Het uitgebreide balanceertoestel bestaat uit verschillende losse balanceerelementen waarbij een combinatie van balans en kracht nodig zijn. Je oefent zowel je armspieren als je evenwichtsorgaan.

Het balanceerparcours bestaat onder andere uit twee balanceerbalken met bladeren, 3 evenwichtsbalken, een hangtoestel met ringen, een hangtoestel met wielen en een wiebelbrug. Voldoende uitdaging om van de ene naar de andere kant te komen, zonder dat de voeten de grond raken.

Burgerparticipatie

Ook de buurtbewoners hebben meegedacht bij de invulling van de speelplek. Samen met de gemeente zijn alle ideeën voor deze speel- en sportplek uitgewerkt tot een compleet plan. In dit plan zijn de wensen van de buurt meegenomen zoals meer verlichting op het speelveld omdat het er in de winter na 5 uur erg donker is en een extra toestel. De nieuwe sport- en speelplek moet een ontmoetingsplek voor jong en oud worden. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie tussen de inwoners van de wijk Erflanden en de gemeente Hoogeveen.